Beneficiile gazonului
Opt beneficii ale peluze de gazon!
Cercetările în curs continuă să descopere beneficiile de mediu, economice, de sănătate și de siguranță ale gazonului natural neidentificate anterior. Gazonul poate fi găsit in peluze private, terenuri de atletism, terenuri de golf, parcuri, marginea drumurilor și multe alte zone naturale și de agrement. Acesta aduce un beneficiu clar pentru sanatatea si confortul nostru.
1. Calitatea aerului
Gazonul este un organism viu. Fiecare plantă ia dioxid de carbon și îl transformă în zaharuri simple pentru a le folosi ca hrană prin procesul de fotosinteză. Ca produs secundar al fotosintezei, oxigenul este eliberat în atmosferă.
O zonă cu gazon care măsoară 2.500 de metri pătrați produce suficient oxigen pentru ca o familie de patru persoane să respire. Un gazon sănătos de dimensiuni medii poate capta până la 136 kg de carbon pe an, iar un teren de golf poate captura 680 kg pe an. Un teren de fotbal poate compensa carbonul produs de o mașină in 4500 de km.
Din această cauză, dr. Thomas Watschke de la Universitatea Penn State afirmă în "Beneficiile de mediu ale gazonului și impactul lor asupra efectului de seră" că "utilizarea strategică a gazonului este cea mai sensibilă și fezabilă din punct de vedere economic abordare pentru a contracara efectul de seră în mediul urban. zone."
Pe lângă reducerea dioxidului de carbon, gazonul captează aproximativ 12 milioane de tone de praf și murdărie eliberate anual în atmosferă.
2. Filtru pentru poluare
În 2013, un grup de experți din Programul EPA Chesapeake Bay a concluzionat, pe baza unor cercetări ample, că o "acoperire vegetativă densă a gazonului" reduce poluarea și eroziunea solului. Mai precis, un teren mediu de fotbal poate absorbi 189.270 litri de apă înainte de a se produce eroziunea solului. Sistemul radicular fibros stabilizează solul pentru a reduce eroziunea și împiedică mișcarea sedimentelor.
În plus, studiile au descoperit că capacitatea de absorbție a zgomotului a gazonului este o parte semnificativă a modului în care peisajele sunt eficiente în reducerea poluării fonice.
3. Gestionarea apelor pluviale
Gazonul filtrează excesul de apă pluvială și reduc sedimentele și poluanții care intră în cursurile de apă. Plantele de gazon redirecționează, de asemenea, fluxul de apă, încetinindu-l și permițând absorbția unei cantitati mai mare de apa de către sol, ceea ce ajută la prevenirea eroziunii și a inundațiilor solului.
Știați că un gazon sănătos, dens, absoarbe precipitațiile de șase ori mai eficient decât un câmp de grâu și de patru ori mai bine decât un câmp de fân?
4. Reducerea temperaturii
Încălzirea mediului inconjurator este redusă de gazon. Într-o zi fierbinte de vară, o zonă de gazon bine întreținută va fi cu cel puțin 15 grade mai rece decât asfaltul și cu 5 grade mai rece decât solul gol.
Efectul general de răcire a mediului generat de gazon poate fi înțeles comparându-l cu aerul condiționat. Casa medie are un aparat de aer condiționat cu o capacitate de trei sau patru tone. Comisia pentru Energie din California a constatat că efectul de răcire al unui gazon de dimensiune medie este egal cu aproximativ nouă tone de aer condiționat. Un singur teren de fotbal oferă până la 70 de tone de aer condiționat. Acest efect de răcire este benefic pentru sportivi și pentru reducerea nevoilor electrice pentru clădiri și case.
5. Bunăstare și stres
S-a demonstrat că spațiile verzi îmbunătățesc starea de bine și reduc stresul. Există tot mai multe dovezi că o gradina amenajata cu gazon si plante ornamentale este importanta la nivel uman. Plantele scad tensiunea arteriala, reduc tensiunea musculara legata de stres, imbunatatesc atentia si reduc sentimentele de frica si furie sau agresivitate.
În 2002, Universitatea din California - Riverside a efectuat cercetări pentru a susține că șederea în spital sunt afectate pozitiv de gazon și spațiile verzi. Pacienții din camerele de spital cu vedere la natură și gazon se recuperează mai repede decât pacienții similari din camerele cu vedere la pereții clădirii.
În mod similar, oamenii care trăiesc și lucrează într-un mediu cu vedere spre peluză și natură, în comparație cu o vedere urbană, s-au dovedit că își revin mai repede de la stres. Angajații care au vedere la zonele amenajate se confruntă cu o presiune mai mică în muncă, o mai mare satisfacție la locul de muncă și mai puține dureri de cap decât cei care nu au vedere sau pot vedea doar obiecte create de om. S-a dovedit, de asemenea, că spațiile verzi cresc productivitatea muncii.
De asemenea, legate de starea de bine și stres, două sondaje privind Deficitul de atenție/Tulburarea de hiperactivitate au arătat că copiii activi în spațiile verzi, cum ar fi zonele de gazon, prezintă simptome mai puțin severe. Un alt studiu publicat în "Environment and Behavior" a indicat că spațiile verzi le pot permite copiilor să gândească mai clar și să facă față mai eficient stresului vieții.
6. Efect terapeutic
Îngrijirea gazonului și a plantelor poate avea un efect pozitiv, terapeutic și este inclusă în multe programe de reabilitare. Aceste programe au fost folosite cu succes pentru a trata anumite boli, pentru a ajuta la recuperarea persoanelor cu dizabilități și pentru a ajuta persoanele în vârstă să rămână mobile. Programele au fost chiar implementate cu succes în sistemele penitenciare, permițând deținuților să dobândească abilități noi, comercializabile, pe care le pot folosi atunci când se întorc la viața civilă.
7. Sporeste valoarea proprietatii
Gazonul și spațiile verzi sporesc atractivitatea locuintei si implicit si valoarea proprietății. Revista SmartMoney indică faptul că consumatorii apreciază o casă care are gradina amenajată cu până la 11,3% mai mult decât prețul de bază. În plus, se spune că una dintre cele mai rentabile modalități de a spori atractivitatea unei case este prin amenajarea atractivă a gradinii/curtii. Gradinile amenajate atractiv si bine îngrijite sunt unul dintre cei mai importanți factori pe care indivizii și familiile le iau în considerare atunci când decid sa cumpere o locuinta.
Spațiile verzi creează comunități strânse, unite, ceea ce crește siguranța. Locuitorii din zonele amenajate tind să-și cunoască mai bine vecinii, să socializeze mai des și să aibă sentimente mai puternice de comunitate în comparație cu locuitorii care trăiesc în zone mai sterile. Comunitățile cu copaci și spații verzi au infracțiuni mai scăzute, scăderea apelurilor poliției pentru violență domestică și incidența scăzută a abuzului asupra copiilor.
8. Recreeere si sport
Gazonul este folosit pe scară largă pentru recreere și sport, precum și pentru a oferi locuri unde adulții, copiii și animalele de companie pot petrece timp în afara casei. Majoritatea sportivilor profesioniști preferă să joace pe suprafețe de iarbă naturală.
Oferirea de locuri pentru recreere și încurajarea activităților este deosebit de importantă, deoarece previne o serie de boli asociate lipsei de miscare, atat la copiii, adolescenții precum si la persoanele adulte. Activitățile recreative oferă, de asemenea, copiilor și adulților timp liber într-un mediu pozitiv și sigur.